(Vždycky) Buďte skeptik!

10.08.2014 17:36

Na rovinu, skeptici obvykle nebývají příliš oblíbení když se projeví nahlas. Znám to velmi dobře z vlastní zkušenosti, je to doslova za dobrotu na žebrotu (vyvést někoho z potenciálně nebezpečného omylu). Vím že když někdo začne vytahovat (dnes velmi moderní) autismus způsobený očkováním a já namítnu že tato studie byla vyvrácena, jinými slovy je to nesmysl, vždy se najde několik nekritických pitomců (nebo hůře - alternativních blbečků) kteří se do mě opřou a buď používají stupidní pseudoargumenty typu "(Stínová) vláda to jenom tají" nebo mě prostě pošlou do prdele. Nechtějí to slyšet, docela hezké vysvětlení poskytuje toto video

Nicméně ať už se to komukoliv líbí nebo nelíbí, je to zkrátka ta nejlepší možnost, pokud nechcete být manipulováni, platit vysoké ceny za neuvěřitelné kraviny, vypadat jako idioti, mít naprosto pomatený pohled na svět a v neposlední řadě, nezemřít opravdu pitomým způsobem. Být skeptik znamená chránit se a nezasrat si hlavu dezinformacemi (omyly pokládanými za fakta), kterých pak může někdo potenciálně zneužívat.

Přemýšlel jsem že uvedu návod jak být skeptik, ale v podstatě bych opakoval jen to, co je uvedeno v tomto článku. Ale přesto něco dodám, zkusím dát dohromady "postup skeptického myšlení" aneb jakým způsobem přijímat nové informace. Ukážu to na příkladu, který je má osobní zkušenost, kdy se nám snažil ve třídě nějaký blbec tlačit do hlav neskutečné nesmysly. Mluvený projev má totiž tu (ne)výhodu, že nemůžete jen tak odtrhnout oči od toho druhého a zapřemýšlet nad tím, jestli to co jste právě slyšeli není tak trošku hovadina. No, technicky můžete, ale pak vám dost věcí unikne. Ovšem dá se to simulovat a to je metla na většinu manipulantů. Prostě jim skákejte do řeči, tady je to na místě.

Příklad: "Do třídy vchází Náhodný Člověk 03 a začne se svým projevem, na který budu reagovat."

Náhodný Člověk 03: "Víte že uprostřed zemského jádra existuje civilizace?"

Já: Pohlédnu na něj a pravím: "Jaká civilizace? Jak odolává tlaku a teplotě? A co dýchají?"

Náhodný Člověk 03: Znervózní a začne se lehce potit "No... Prostě civilizace, to já nevím." 

Já: "Aha, takže to nemáš jak dokázat, že? Jenom to tu tak říkáš a čekáš že tomu budeme věřit?"

Méně kritická část třídy: "Fildo, nech ho mluvit, to je jenom jeho názor!"

Náhodný Člověk 03: "No... Víte co? Všichni sajeme vědomosti z kolektivního nevědomí, které se nachází jakoby kolem Země! Ale to dokázat můžu, někteří vědci totiž ve stejnou dobu objevovali ty samé věci! Třeba Newton a Leibniz integrální počet!"

Já: "Ne, to nic nedokazuje, věda postupuje určitým tempem a v různých časových obdobích je na pokraji jiných objevů. A zrovna tomu chtělo že během doby kdy žily tyhle dva mozky, tak úroveň objevené matematiky prostě směřovala k objevení tohoto počtu. Žáné kolektivní nevědomí k vysvětlení nepotřebuješ, máš v kapse nějakou další podporu tady té tvojí hypotézy? Nemluvě o tom že můžu vždycky říct že je to shoda náhod."

Méně kritická část třídy: "Buď už potichu a nech ho mluvit! Ty jseš jak malej!"

Náhodný Člověk 03: Už se celkem dost klepe a hlásek mu taky poskakuje "A-a taky jsem viděl UFO! Takové bílé útvary blikající nad horizontem!"

Já: Ke třídě "Sakra mlčte! Nevidíte že vás chce oblbnout? Pak vám nejspíš prodá náramky, krystaly a levitovanou vodu!" K Náhodnému Člověku 03 "Takže teď vytáhneš UFO? Jak víš že je to UFO? Co když jsou to jenom experimentální letouny, o kterých nemáš ani páru? Teda pokud UFEM myslíš mimozemšťany, což je mimochodem blbě. Důkaz? Fotka? Cokoliv?"

Náhodný Člověk 03: Je na pokraji breku, hodina už končí a on odchází s nepořízenou.

Méně kritická část třídy: Slovně mě lynčuje, neuvědomují si že si mohli po hezkém brainwashingu koupit kouzelné náramky za 2000 Kč nebo dostat přihlášku do sekty, kde by je možná odháčkoval Nadsamec Óm.

Nepamatuji si přesná znění toho, co se nám snažil tlačit do hlavy ani jak přesně jsem na to reagoval. Reakce méně kritických jedinců bývají generické a není třeba znát přesnou formulaci. Co se právě stalo? Do třídy došel nějaký vůl, který byl asi zvyklý že všichni ho pozorně poslouchají (ona opravdu většina lidí prostě nezasáhne ani když slyší kraviny, prostě si myslí svoje). To ovšem poskytuje dobrou půdu právě takovým manipulantům, jelikož nekritická část posluchačů bude hltat každé jeho slovo, důkazy z nějakého důvodu nevyžadují. A kolikrát ho slyšet vyloženě chtějí, jako například v tomto příkladu.

A z toho on pak může těžit, třeba jim nakecat že nás pozorují zlí mimozemšťané, ale jsou neviditelní (nebo se dobře schovávají, cokoliv), nicméně on má naštěstí po ruce krásný náramek, který je dokáže odradit, protože vyvolává (dosaďte magnetické/kvantové/silové) pole a může být váš jen za 2000 Kč! Po pořízení takového náramku, který nedělá kurva vůbec do prdele nic, se můžete korunovat na arciidiota.

Epické shrnutí

Je to v základě jednoduché, neustále se ptejte na to proč tvrdí to co tvrdí a jak to může podložit. Přemýšlejte nad jeho odpovědí a zauvažujte jestli dává smysl a není to jen pseudoargument (jako byl onen s Leibnizem a Newtonem). O pseudoargumentech bude článek později.

Ještě dodám že nemusíte být vždy skeptik nahlas, kupříkladu když se večer v hospodě u piva povídají městské legendy a jde tam o navození atmosféry, v zásadě to ničemu nevadí. Stejně tak když si chcete užít sledování kvalitního hororu s více lidmi (ačkoliv pak se většinou mění na komedii). Problém nastává když se vás opravdu snaží někdo manipulovat a dostat vás do svého stáda nebo vám prodat nějaké nesmysly. Nemluvě o případné vzpouře na základě nepodložené konspirační teorie.

 

—————

Zpět


Co vy na to?

Datum: 16.08.2023

Vložil: Marcustem

Titulek: Винты Для Газонокосилки







Odpovědět

—————

Datum: 15.08.2023

Vložil: Marcustem

Titulek: Снегоуборщик Simplicity







Odpovědět

—————





Základy myšlení

Držte se hlavního tématu

24.06.2014 23:57
Toto se týká jak těch, co chtějí něco sdělit, tak těch, kteří toto sdělení vnímají. Jinými slovy je jedno jestli píšete článek nebo mluvíte, čtete či posloucháte, neustále myslete na to, co je hlavním tématem vašeho příspěvku. Vysvětlím to z pohledu obou stran na příkladu. Pokud chcete sdělit...

—————