"Kodex skeptického trolla"

07.09.2014 15:55
Skepticismem proti nesmyslům aktivně: Zabírá to?
 

Proti alternativní blbečkům všeho druhu a jejich bludům se snaží kriticky uvažující jedinci brojit převážně tím, čím cílová skupina disponuje nejméně - střízlivým nesenzacechtivým rozumem. V praxi to pak vypadá například tak, že náhodný alternativní blbeček se snaží náhodného skeptika přesvědčit třeba o tom, že za 11. září stojí vláda USA, homeopatie funguje a že mluví s vílami a anděly. Na což mu skeptik vysvětluje že pro konspiraci o 11. září neexistuje žádný pořádný důkaz, prostě si občas někdo vybere jen ta fakta, která se mu hodí, další překroutí a voila, pro nekriticky uvažující jedince přesvědčivá hypotéza je na světě. Dále ješte dodá že neexistuje jediný seriózní zdokumentovaný případ, který by účinek homeopatie  potvrzoval a pokud vidí víly a anděly, asi je čas na psychiatra.

Pokud jste na tom stejně jako já a takových diskuzí za sebou máte nespočet, moc dobře víte jaké odpovědi pak od takového alternativního blbečka čekat, vždycky je to stejné - jsi ovce, já mám otevřenou hlavu, (stínová) vláda chce aby sis to myslel... A v zásadě udělají ze skeptika blbce, že nemají ani jeden seriózní důkaz je nezajímá, podle nich to nebo tam to někdo podplatil aby důkazy zmizely. Vítejte v začarovaném kruhu, kde rozum je zabedněnost a slepé přijímání prakticky jakékoliv "neoficiální" domněnky zase osvícenství. 

Mám dokonce takový dojem že vyvracení všech těch senzačních supr konspirací, účinku alternativní medicíny a uvádění krypto/para pseudověd na pravou míru je více či méně kontraproduktivní. Když těmto zabedněným idiotům začnete předkládat všechna fakta a vysvětlovat jak se to má doopravdy, budete považováni za slepé ovce nebo nastrčené agenty a v zásadě je jen přesvědčíte o tom, jak suprově alternativní a mazaní vlastně jsou. 

Jejich uvažování je totiž dokonale zacykleno a ohraničeno neprůstřelnými (rozuměj neověřitelnými) argumenty, jakože všichni jsou podplacení, těm co promluví proti systému vyhrožuje (stínová) vláda nebo jiná tajná organizace a pravdu všechna oficiální média tají. Taková podoba přemýšlení ani neumožňuje z tohoto kruhu uniknout, klidně si to zkuste a uvidíte že výše uvedené tři pseudoargumenty se dají použít proti naprosto čemukoliv. Oni na svůj omyl nemůžou a ani nechtějí přijít. 

Nechápejte to ale tak že jsem proti kritické a skeptické činnosti, nic takového jsem neřekl. Střízlivý pohled na věc beroucí v potaz všechna fakta musí být dostupný nebo alespoň ona fakta, kritický člověk si už takový pohled na jejich základě udělá sám. Stavím se proti těm nekonečným diskuzím a slovním přestřelkám s alternativními blbečky a nekritickými tupci. 

Oni jsou vlastně ten důvod proč tento pseudointelektuální odpad vzniká (konspirační teorie, alternativní medicína, para/krypto pseudovědy) a tyto diskuze je přesvědčují o svojí pravdě, osvícenství a ještě přidávají bonus mučedníků. A oni potom s pocitem, že jsou fakt teda vyjímeční a ještě je za to lynčují tupé ovce systému nebo podplacení agenti, dál produkují další a další pseudointelektuální svinstvo, které nekritická veřejnost příjme o to raději, když vidí jak se těmto rádoby osvícencům křivdí. Skeptici jsou totiž v povědomí široké veřejnosti zapsáni jako "ti špatní" a alternativci jako "ti dobří." Většina lidí zkrátka vidí svět černobíle a právě v těchto řadách se pravděpodobně nachází ti se slabším kritickým myšlením (nevidět věci černobíle je koneckonců docela důležitá věc pro kritický pohled na věc).

Když to celé shrnu, tak aktivně diskutující skeptici (kam se řadím) alternativní blbečky paradoxně přesvědčují o tom že mají pravdu (pokud stále nechápete proč, najdete to ve třetím a čtvrtém odstavci od vrchu). A ne, radost z toho nemám, mám pak pocit že všechny mé diskuze, živé či internetové, se nejen minuly účinkem, ale že měly přesně opačný účinek. Ale můj pocit nic nemění na tom, jak to je, i když se mi to nelíbí.

Co s tím?
 

Výše uvedená úvaha mi v hlavě hlodala docela dlouho, čím více času jsem s těmi idioty trávil, v reálu či na internetu, tím spíše jsem nabýval dojmu, že mé skeptické střízlivé uvažování je pro ně jen další důkaz o tom že nejsou ovce. Protože já jsem podle nich byl naprosto vzorová ovce (jak já ten termín už nenávidím). Posledních pár kapek pro mě bylo seřvání vlastní třídou, když jsem nenechal nějakého sektáře aby nám nakecával nesmysly, zvednutí hlasu oponenta v diskuzi, když jsem řízenými argumenty odhalil že o imunitním systému vlastně moc neví ale stejně má výhrady proti hexavakcíně a také toto video a článek.

Nicméně nechat to intelektuální svinstvo dál mořit lidské mozky a jen nad tím mávnout rukou není můj styl. Nechci aby to tu bylo, jelikož je to potenciálně nebezpečné. Nebo spíše, může to tu být, ale nikdo by to neměl brát vážně. Proč? Stručně...

Protože konspirační teorie často obviňují skutečné skupiny lidí, například lékaře, židy, vládu USA, média... Můžete vymyslet konspirační teorii naprosto proti čemukoliv (nebo komukoliv), udělat ji hezky neverifikovatelnou a vždycky se pár (vlasntě kurevsky hodně) pitomců chytne. A pokud jste radikální, můžete ve jménu této konspirační teorie (jako že jí věříte a chcete napravit zlo co ta či ona skupina napáchala - doopravdy, ne že to jenom děláte) libovolnou cílovou skupinu (lékaři, židé atd...) napadnout či jinak poškodit. Konspirační teorie tedy vedou k potenciálnímu rozpoutání nepokojů či jinému znevýhodnění cílových skupin.

Krypto/para pseudovědy zase dokonale zkreslují a pokrucují pohled na fungování světa kolem nás. Představte si že se opravdu podaří je nacpat do škol (jo, je to nepravděpodobné, ale uvažujme modelovou situaci pro znázornění potenciálního rizika). Jak by to pak asi vypadalo? Pokud by se tam měly nechat i seriózní předměty, trávily bychom ve školách až dvojnásobek času. Pokud by byly nahrazeny, je se vzděláním ámen. Navíc lidé, kteří takovým pseudovědám skutečně věří, jsou mnohem náchylnější ke koupi magických krystalů, levitované vody či zapperů. Ano, vyhazují peníze za nic.

Alternativní medicínu a její účinek dokumentuji v této krásné sekci. Pokud se někdo rozhodne zhebnout takhle blbě dobrovolně, pro mě za mě, já se jen pobavím. Ale když to cpe malému děcku, které se nemůže za sebe rozhodnout, je to jen další důkaz že v některých věcech by rodiče o svých dětěch opravdu rozhodovat neměli a měla by to za ně udělat nějaká kompetentní autorita.

Zde jsem zdůraznil jen některá potenciální rizika, je jich samozřejmě více.

Nekonvenční zbraně
 

Dlouho jsem uvažoval co tedy s tím. Přímo proti nim zbrojit rozumem zkrátka nejde. Čím víc je přesvědčuji o faktech, tím spíš jsou si jistí svojí "pravdou." Je to posranej začarovanej kruh, ve kterým akorát zuřím a jsem pro ně za idiota. A nejsem to jen já.

Pikové Eso: Emoce

Jako první jsem proti nim namísto rozumu začal nasazovat emoce, proto jsem založil Zářezy (ty jsou mířeny proti alternativní medicíně). Dokud se pohybujete jen v hypotetických úvahách o účinku té či oné alternativní metody, skeptik vysvětluje jak funguje fyzika a alternativní blbeček zase skeptika přesvědčuje že nemá otevřenou hlavu (nebo jiná generická alternativní odpověď). Je to zkrátka rozum proti nerozumu. To ale vede rovnou do výše uvedeného začarovaného kruhu.

Proto jsem si dohledal nějaké hezké šťavnaté případy a když na tohle příjde v hospodě a mezi diskutéry jsou zastánci alternativních nesmyslů, tak jim začnu popisovat jak umírají děti vlivem neúčinné homeopatie nebo si lidi do prdele cákají kávu místo chemoterapie s ozařováním a pak umřou na rakovinu. Říkám to naprosto nezúčastněně, jako by mi to bylo úplně jedno.

Reakce je většinou náhlé mlčení a blbé civění, mrtvé děti bývají přesvědčivé. Nejsem si jistý tím že je to instantně odradí od alternativních metod, jeden mě už přesvědčoval že to třeba zabere dalším (takoví lidé se asi nedají přesvědčit ani mrtvými dětmi a nezbývá nám než doufat že žádné nevyprodukují). Zářezy mají být strašákem pro alternativce a empirickým důkazem pro skeptiky. 

Dokud jen diskutujete o tom kdo má pravdu, rádi z vás budou dělat blbce. Ale když jim ukážete děti, které zahynuly právě vlivem neefektivní léčby, jsou trošku v koutě. A pokud vás budou dále přesvědčovat o svojí pravdě, i přes mrtvoly, jsou to amorální hovada kterým jde jen o to aby měly pravdu a podle toho je k nim dobré přistupovat. A nebo trpí nevyléčitelnou nemocí a chtějí alespoň naději, i podle toho k nim přistupujte. Nicméně pro vytvoření nějakého kloudného závěru o skutečném účinku emocionálních metod je ještě brzy.

Boomerang: Paranoia

Dále jsem přemýšlel co tedy s konspirátory, když to mají tak šibalsky vymyšlené. A pak mi to došlo, živná půda je nejen připravena, je denně zalévána a hnojena. A je tím právě jejich konspirační přesvědčení a "otevřená hlava," tak moc že do ní lze nacpat prakticky cokoliv, co nesdělují oficiální média. A o tom je tahle sekce, o využití jejich paranoidního vidění světa proti jim samotným za účelem zábavy. Chci vidět, jak moc velcí idioti to jsou. Krom toho že se chci bavit na jejich nekritický účet a ukazovat světu co je to za dementy (když to jiní potenciální konspirátoři uvidí zdokumentované na této stránce, třeba je napadne že tu také nechtějí skončit a přehodnotí svůj pohled na svět - nebo taky ne), mám i takovou představu...

Díky jejich (naprosto idiotskému) způsobu uvažování je nelze přesvědčit o tom že nemají pravdu, tedy většinu z nich, pro zachování přesnosti. Nicméně právě díky tomuto způsobu uvažování nám dávají do rukou zajímavé zbraně. Sice je nemůžeme přesvědčit o tom že nemají pravdu, nicméně jsou velmi lehce manipulovatelní a je možné jejich nenávist přesměrovat z existujících cílových skupin na imaginární skupiny. Jinými slovy, i kdyby opravdu chtěli nějak škodit cílovým skupinám, nebudou vědět kam zasáhnout. Vlk se nažere a koza zůstane celá. A nebo přijdou s nějakou totální kravinou a poškodí úplně jiné skupiny, faktor náhody a lidské debility se může objevit vždy a všude, důležité je udělat maximum pro jeho potlačení.

Jak na to? Ideální by bylo vytvořit nějakou "mateřskou konspirační teorii," která bude nadřazena všem ostatním, mohla by třeba říkat že všechny konspirační teorie jsou jen výmysly, aby se zakryla ta nejhorší pravda, kterou zná libovolná utajená skupina, usídlená kdovíkde a že manipuluje i doktory, židy, zkrátka všechny. Namísto pachatelů z nich udělat oběti. Lidé kteří vidí svět černobíle ho totiž rozdělují na pachatele a oběti. 

Vzhledem k tomu že máme k dispozici internet by nebylo až tak těžké tuto konspirační teorii rozšířit mezi vhodné lidi, kteří by ji rozšířili dále. Jen ji to chce dobře vymyslet a hezky zacyklit, aby v ní nenašli nějaké díry, které by je navedly na skutečné cílové skupiny.

Další potenciální metoda (kterou jsem se chtěl původně vydat) byla si zahrát na ilumináty či stínovou vládu a prostřednictvím sociálních sítí promlouvat k jedincům a vyhrožovat jim, že pokud budou dále šířit "pravdu," stane se jim něco nemilého. Držet je zkrátka ve strachu, to by je mohlo umlčet, přesvědčilo by je to sice o tom že mají pravdu, ale asi by se ji báli šířit. Opět jsem se ale chtěl vydávat za člena imaginární cílové skupiny. Nicméně negativní dopad takovéto metody by mohl být znatelně horší než přes "mateřskou konspirační teorii." 

V případě že si z takových idiotů chci dělat legraci, musí být splněna tato pravidla:

1) Subjekt nesmí duševní poruchou, ovlivňující jeho úsudek, trpěti

2) Subjekt musí být přesvědčen dobrovolně

3) Subjekt bude s kritickým pohledem na věc seznámen

4) Subjekt kritický pohled zavrhne

5) Subjekt se považuje za osvíceného a tebe za ovci

Epické shrnutí

 

I přes všechny tyto pojmy a dojmy budu ale v hospodských diskuzích nejspíš dále protlačovat rozum se vztekem. Taky mi jde o princip a rád bych viděl kritický nezmatený národ, ale to je nejspíš utopická myšlenka, alespoň v dnešní době. Proto jsem se rozhodl uskromnit a hledat zlatou střední cestu prostřednictvím nejmenšího zla a využít u toho všechny intelektuální zbraně, které jsou k dispozici. 

—————

Zpět


Co vy na to?

Datum: 18.09.2014

Vložil: The Vulture

Titulek: Re: Re: Re: Kraviny do kravína

Přeju příjemnou léčbu čistou vodou, třeba to někdy začne fungovat, už to zkusilo dost lidí, třeba se to někomu povede.

A nebo je to fyzikální nesmysl a fungovat to nemůže, je rozdíl mezi zkresleným a neúplným pohledem na svět. Ovšem lidi používající argument "jistý člověk říkal blabla," to většinou nepoznají.

Odpovědět

—————

Datum: 27.12.2014

Vložil: Celsius

Titulek: Re: Re: Re: Kraviny do kravína

Jako kazdy nezblbnuty clovek si muze udelat nazor na cokoli, bohuzel mnozstvi idiotu zasazenych slepou virou kteri uz nejsou schopni zapochybovat to neni schopno pojmout... Hallelujah Sharia voe

Odpovědět

—————

Datum: 08.09.2014

Vložil: jenprochazim

Titulek: Re: Kraviny do kravína

S většinou toho, co sem autor plánce nesouhlasím, skoro vždycky k němu mám nějaké výhrady. Nicméně vy jste mě v jediném příspěvku zvládl přesvědčit, že některé "otevřené hlavy" opravdu výrazům přiřazují takový smysl jaký se jim zrovna zlíbí. Kritické myšlení a urážení jsou výrazy z naprosto jiného soudku. Můžu kriticky myslet a neurážet, můžu kriticky myslet a urážet, můžu myslet nekriticky a urážet, můžu myslet nekriticky a neurážet. To vše je možné. Nepleťte si slušnost s intelektem. Tyhle dvě věci nesouvisí. Pokud je tohle váš hlavní argument (vlastně jediný), měl byste na sobě zapracovat.

Odpovědět

—————





Základy myšlení

Outside-The-Box: Jdeme ven z krabice.

10.04.2016 14:19
Od doby co jsem napsal poslední článek (nepočítaje samorecenzi Schoolloutu) uplynula značná doba, to už tak se mnou bývá. Ale rovnou k věci, za tu dobu jsem objevil (a vyblil) nějaké nové koncepty a ponořil se ještě hlouběji do světa absurdních, abstraktních a hraničních představ, jak já to miluju....

—————