Kanibalismus mezi lidmi aneb antropofágie

04.08.2014 02:12

Kanibalismem se rozumí pojídání jedinců (nebo jejich částí) vlastního druhu, v případě lidí se označuje jako antropofágie. V minulosti se poměrně hojně praktikoval rituální kanibalismus, například snědení srdce zabitého bojovníka za účelem získání části jeho duševní a fyzické síly (jo, to mám z wiki). Existují tři kategorie kanibalismu:

1) Rituální kanibalismus: Typický příklad uveden v odstavci výše, jedná se o kanibalismus praktikovaný z různých náboženských, okultních nebo jiných pochybných důvodů. Nejde ovšem o čirou vyšinutost ani sexuální uspokojení.

2) Kanibalismus jako deviace: Na tento se budu zaměřovat především, toto je ten pravý zlý kanibalismus. Jde zkrátka a prostě o požírání ostatních z docela úchylných důvodů, třeba protože to dotyčného sexuálně uspokojuje, případě věří že konzumace ostatních ho před něčím chrání (tady už to trošku hraničí s rituálním, ale pokud je ve hře například schizofrenie, patří de facto sem). Co se týče kanibalismu z pomsty, asi bych ho zařadil někam mezi rituální a deviaci.

3) Kanibalismus z nouze: Někdy se prostě stane že není absolutně nic k jídlu, třeba havarujete v letadle někde v horách. Potom vám nezbyde nic jiného než sníst ostatní, ačkoliv to není úplně váš šálek čaje. A to je přesně kanibalismus z nouze, jinak to zkrátka už nejde.

Hlavní problém kanibalismu je především v jeho zdravotních důsledcích. Náš organismus totiž není tak úplně přizpůsoben ke zpracování lidského masa, takže spoustu ho prostě bez užitku vyloučí nebo ho dokonce hromadí. Navíc se takto můžou šířit různé nemoci (například nemoc kuru).

Jen dodám že existují i případy nevědomého kanibalismu, kdy konzumenti ani neví že pojídají lidské maso.

—————

Zpět


Co vy na to?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.





Základy myšlení

(Vždycky) Buďte skeptik!

10.08.2014 17:36
Na rovinu, skeptici obvykle nebývají příliš oblíbení když se projeví nahlas. Znám to velmi dobře z vlastní zkušenosti, je to doslova za dobrotu na žebrotu (vyvést někoho z potenciálně nebezpečného omylu). Vím že když někdo začne vytahovat (dnes velmi moderní) autismus způsobený očkováním a já...

—————