Jak hrát All Any

22.10.2015 02:14

All Any je jeden z nejzajímavějších a nejnáročnejších režimů. Mohou se zde vyskytnout všechny role, takže nejste omezení na určitý repetitivní list či hostův vkus. Listy skládá samotná hra, občas z toho vyjde solidní paskvil (např. 4 města a zbytek mafie a neutrální), nicméně fakt že o tom do poslední chvíle nevíte to vyvažuje. Vzhledem k tomu že se tu díky absenci rolelistu nedá dopočítat kdo zbývá, je nutné umět si poradit jinak. V tomto článku si proberem co a jak je potřeba pro alespoň částečně úspěšné hraní All Any.

Skládání virtuálního rolelistu

V All Any je komunikace důležitější než v ostatních režimech, z toho co tvrdí ostatní hráči se dá částečně odhadnout jak zhruba aktuální rolelist vypadá. Pokud někdo tvrdí že byl "doused," je kolem nejspíš Arsonist, že byl někdo "transed" znamená přítomnost transportéra (pokud to tvrdí tři a více lidí v jeden den, mohou být dva nebo více), "roleblocked" naznačuje že tam někde bude consort nebo escort atd...

Hráči si však mohou Arsonisty či Witchky vymýšlet (za mafii to od vás částečně odtáhne pozornost, ale je to riskantní), sledujte pokud je záhadně "doused" nebo "controlled" jen jediný hráč, nejspíš si to vymyslel - což je podezřelé. Co si však nikdo vymýšlet nemůže jsou pachatelé vražd, podle těch cca zjistíte jestli je ve hře mafie, Serial Killer, Werewolf, Vigilante... Na začátku dne uvidíte jasně co že koho vlastně sejmulo.

Také je dobré mít na paměti že některé role jsou unikátní (jailor, veteran, retributionist, mayor, werewolf), pokud jsou tedy mrtvé, další už tam nebudou. Mafie má sice dvě unikátní role (godfather, mafioso) ale pokud je dostanete a ve hře je ještě nějaká další mafiánská role, změní se v mafiosa (případně mafioso v godfathera, pokud godfather zemře). Takže pokud není poslední zabitá mafiánská role godfather nebo mafioso, tak tam ještě nějaká mafie je.

Kdo by o sobě měl dát vědět?

Pro určité role je poměrně nebezpečné neprozradit se (tzn. nepoužívat schopnost, i když je to zbytečné) a pak být objeven investigatorem nebo neprojít rolecallem (rolecall = všichni hráči řeknou svoji roli, ano tady se někdy hodně lže). Zde uvedu seznam a odůvodním ho.

Transporter

Transporter je párován s Arsonistou (v případě že ho zkoumá investigator), takže pokud lidé kolem hlásí že byly "doused" ale nikdo nebyl "transed" a vy jste prostě jen pasivní Transporter, asi to schytáte a nemáte se čemu divit. Pokud o vás nikdo neví, je to jako byste nebyli.

Pokud nechcete aby se vám to stalo a zároveň nechcete měnit zbytečně pořadí lidí (abyste něco nepodělali), tak transportuje lidi sami se sebou. Napíše se jim 2x že byly transportováni, takže si možná budou myslet že jsou tam dva transportéři, ale to vám může být jedno. Hlavně to mějte ve svojí poslední vůli pro případné zkopírování.

Veteran

Veteran je pro investigatora v kombinaci s Vigilantem a Mafiosem. Je tedy možné že vás bude mít investigator za Mafiosa. Je několik možností jak se prozradit. Tou první je zkrátka první den vyřvávat že jste Veteran a ať vás někdo navštíví, poté jít na alert. 

Pak nastávají dvě možnosti, buď vás někdo navštítí a umře - ať už je to město či padouch, bude jasné že ve hře je Veteran a nejspíš bude i jasné že jste to vy. Být prozrazený Veteran má tu výhodu že vás nejspíš padouši nechají celou hru na pokoji, takže si můžete ušetřit 2 alerty. Můžou to zkusit, ale většinou se jim to nechce riskovat.

A nebo vás nikdo nenavštítí, nicméně už z vašeho chování bude ten Veteran patrný. Spousta Veteranů se prozrazuje (buď přímo řeknou svoji roli nebo se zkrátka snaží nalákat lidi aby je v noci navštívili), zatímto u Mafiosa jsem ještě neviděl aby tvrdil že je Veteran nebo na sebe lákal hráče. Lidi tedy tento postup nemají s Mafiosem asociovaný, budou vás mít za veterana, případně za Jestera, podle toho jak budete vystupovat.

Vigilante

To samé, co u Veterana. Nicméně prozradit se je tady mnohem těžší, jelikož v případě že se trefíte do svých, umíráte také. Takže náhodné střílení za účelem prozrazení je hodně špatná taktika. Můžete využít třeba prozrazené Survivory nebo Jestery a zabít je, jsou postradatelní a dáte o sobě vědět.

Pokud opravdu nevíte kam mířit, tak se můžete zkusit spojit s ivestigativní rolí, nicméně nikdo vám nezaručuje že vám něco prozradí. Pořád jste totiž potenciální Mafioso, navíc pokud budete důvěřovat špatné osobě, tak vás může nechat zabít svého a dostat tak dvě mouchy jednou ranou. Za Viga je opravdu důležité mít na lidi odhad.

Doctor

Doctor je v případě vyšetření párován se Serial Killerem. Pokud jsou ve hře tedy mrtví rukou Serial Killera a vy jste Doctor, můžete vypadat podezřele. Dobré je alespoň jednou vyléčit někoho, kdo byl v noci napaden - tím pádem se bude vědět že je ve hře Doctor. Je ale fakt že většinou úplně nevíte kam přesně kdo zaútočí, o tomhle bude více ve článku o Doctorovi.

Dávejt ale pozor, chytří Serial Killeři si budou vést falešnou doktorskou poslední vůli a mohou tvrdit že to oni vyléčili toho, koho jste vyléčili vy. Minimálně to může vyústit v hádku a ztrátu dne.

Medium

Medium je párováno s Janitorem, v případě že ve hře žádný není, tak jste potvrzené Medium. Pokud ano, je možné že vás budou mít za Janitora. Pokud tato situace nastane, je dobré buď říct co povídají mrtví, pokud nějací jsou. Pokud ne, tak já osobně městu říkám aby si mě klidně zlynčovalo, že mě tato role stejně nebaví, je k ničemu a budu moct do dalšího lobby. Většinou si to rozmyslí. Nicméně nějaký způsob jak se opravdu prozradit bez Retributionisty zkrátka není.

Survivor

Survivor je v kombinaci s Witch a Werewolfem, v případě že kolem řádí Werewolf, budete automaticky podezřelí (což do třetího dne nevíte, ale prozradit se musíte první den, jinak  to smrdí). Pokud kolem žádný není, tak svoji roli vesele vyřvěte do světa první den a pak si nasaďte vestu. Pokud vás někdo trefí, tak další den vysvětlete že ať je to kdokoliv, jen na vás plýtvá útokem, jelikož nikomu neblokujete výhru. Poté vás většinou nechají všichni na pokoji, jen se občas zase připomeňte.

Nezkoušejte o své roli mlčet a pak doufat že vaše vesty zastaví útoky, to samo o sobě by fungovat nejspíš mohlo. Ale pokud vás někdo zasáhne a napíše se mu že jste "immune to your attack," s tím že kolem řádí ještě Serial Killer, Arsonist nebo Godfather či Werewolf, budete horcí kandidáti na popravu a vaše jméno nejspíš bude v další Death Note. Že jste Survivor se vám bude vysvětlovat špatně, navíc mrtví Survivor není pro město žádná škoda.

Kdy hlasovat či nehlasovat pro vinu a nevinu?

V All Any je neustále minimální riziko že ten, který je zrovna u šibenice, je Jester. Pokud to nevíte jistě, je ideální zahlasovat - davová psychologie udělá svoje, ostatní se většinou přidají - a během posledních tří sekund hlasování zrušit. Tak docílíte popravy, aniž byste byli v ohrožení.

Pokud máte pocit že dotyčný je nevinen, určitě hlasujte pro jeho nevinu, nic vám nehrozí a jeden hlas může o jeho osudu rozhodnout. V případě že jste si jeho vinou jistí (jste Consigliere, objevili jste Serial Killera a Transporter kolem není), tak hlasujte pro vinu. Může se totiž stát že pár sluníček zashlasuje pro nevinu.

Sledujte chat a čtěte mezi řádky

Dívejte co kdo píše, kdo hlasuje pro vinu a nevinu, jak nakonec poprava dopadne, kdo zakecává, kdo se marně snaží zlynčovat jediného člověka pátým dnem... Více o tom bude v kapitole o čtení chování, nicméně v All Any je to velice důležité, jelikož vám to může naznačit kdo je kdo, kam se zaměřit, koho vyšetřit, vyléčit či zablokovat.

Čtěte poslední vůle znovu a znovu

Last Wills jsou vaše nejcennější vodítka, převážne ty od investigativních rolí. V kombinaci s Investigatorovou, Spyovou či Lookoutovou Will a vaší dovedností skládat si virtuální rolelist a číst chování můžete viníky poměrně snadno odhalit. Také mohou být v Last Wills viníci přímo odhaleni (například v Sheriffově nebo Consigově), tak je důležité upozornit celé město, spousta lidí si z nějakého důovdu pamatuje jen poslední Last Will.

Vzakzy od zabijáků mají nesmírnou cenu

Role, které mohou zabíjet mají tu moc že mohou odhalit hráče, kteří jsou v noci imunní - což je téměř vždy známka něčeho špatného. Pokud tedy jednu noc mafie či Serial Killer nezabíjel, a další den se objeví v Death Note něčí jméno s tím že je immune, je většinou dobré ho zlynčovat. Jediný průšvih by mohl být Bodyguard, který použil vestu - tohle se ale sejde jen vzácně.

Nicméně pozor pokud zabíjejí každou noc a přece jen se objeví něčí jméno c Death Note, může to být falešné obvinění a mně se už takhle podařilo z města dostat nějaké vraždy navíc. Dobré je když je ve hře jasný Executioner a vy do Death Note napíšete že jeho target je immune, máte navíc i jeho podporu a město na tom člověku ztratí den a možná i lynč.

Jak se chovat?

Jako v ostatních režimech, i tady je můžete být zezačátku zticha, ale jakmile hráči poumírají a zůstanou jen ti hlasití a vy, asi budete podezřelí. Dobré je tedy dříve nebo později začít mluvit. Je fakt že když budete mluvit moc, může se vás mafie nebo Serial Killer zbavit, navíc když budete nějaká investigativní role.

Je tedy dobré se chovat tak nějak přiměřeně a částečně v závilosti na tom, jaká jste role. Více toho bude v sekci o jednotlivých rolích.

—————

Zpět


Co vy na to?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.





Základy myšlení

Mějte otevřenou hlavu

27.06.2014 14:29
Slovní spojení "otevřená hlava" slýchám nejčastěji z úst hlav nejzabedněnějších. Nyní si rozebereme co toto spojení skutečně znamená a v jakých chybných souvislostech bývá užíváno.     Většina průměrných lidí s nekritickým myšlením a rádoby vlastním pohledem na svět se brání tímto...

—————