Cold Reading: Základy

27.10.2015 15:14

Zůstali jste bez investigativních rolí nebo ve hře ani žádné nebyly? Jste Vigilante ale netušíte, kam zamířit svojí zbraní? Jako Witch si chcete najít svoji panenku? Bojíte se jako Mayor odhalit, jelikož netušíte na co svůj hlas využít? Nechcete plýtvat beznínem na hráče, které během pár dnů odpraví Mafie nebo Serial Killer? Tohle všechno má svoje řešení a nepotřebujete k tomu žádné night abilities! Ale většinou se docela hodí...

Co je Cold Reading?

Vysvětlení tohoto termínu je zde. Nicméně jeho význam pro Salem chápu tak, že dokážete zjistit hodně věcí o roli hráče na základě toho, jak během hry vystupuje. Spolehlivost tu samozřejmě není stoprocentní a sem tam můžete něco misinterpretovat. V čím širším kontextu věci vidíte, tím spíše budete uspěšně Cold Reading praktikovat.

Než přejdete k této metodě, je důležité znát Salem opravdu do posledního detailu. Vědět které role jsou unikátní, s kým se kdo páruje Investigatorovi, znát všechny možné triky a mít něco nahráno abyste věděli, jaké výmluvy jsou v kurzu. Také je ideální znát schopnosti a jejich vlastnosti u všech rolí naprosto doslovně a samozřejmě se na každou hru plně soustředit.

Jak ho praktikovat?

Cold reading v Salemu se praktikuje tak, že kompletně čtete chat log, zapisujete si role co kdo tvrdí (nebo co kdo tvrdí o někom jiném), kdo říká že byl (údajně) doused, roleblocked, transported, nursed, zkrátka naprosto všechno, co se ve hře může dít. Doslova si budete v hlavě (a Last Will nebo na papíře) utvářet konexe mezi jednotlivými událostmi a uvažovat co je mohlo způsobit, proč, co se v ten den/noc dělo atd...

Dále si budete všímat co kdo píše, na co reaguje, na co nereaguje, kdo zakecává, kdo se neustále dožaduje nějakých vodítek, zkrátka o co komu jde - to je hlavní princip. Poté pročítat Wills, Death Notes, sledovat nicky hráčů, kdo má koupený nějaký skin/peta/dům. A samozřejmě pro koho kdo hlasuje, to je častokrát odrazový můstek pro další čtení.

A k čemu mit o všechno bude?

V kombinaci s virtuálním (nebo skutečným - pak je Cold Reading doslova neférová výhoda, pokud nehrajete s nováčky) rolelistem dokážete relativně přesně odhadnout co je ve hře za role a tedy i co by kdo mohl být. Většina lidí je ve svých rolích (spíš kategoriích kam jejich role patří) docela transparentní, případně je překvapíte nějakou otázkou (Last Will, Abilities) a reakce je může prozradit. V této sekci budu rozebírat jak zhruba poznat, kdo lže, proč lže, o čem lže. Kdo říká pravdu, kdo se snaží se zebe odpouat pozornost atd... Také popíšu jak se Cold Readingu bránit.

Co tedy sledovat a proč?

1) Jestli byly při rozdělování rolí použité nějaké scrolly - poznáte to tak že u takové role je napsané menší procento než u jiných. Pokud byl užit například Arsonist nebo Veteran scroll, je dost možné že budou ve hře. A Veteran je pro záporáky hodně nepříjemný. Nebo budete mít o faktor navíc, že údajné "douses" nejsou vymyšlené.

2) Jaké mají hráči nicky - platí pouze, pokud byl použit Veteran scroll, jelikož nejofenzivnější nick může být Veteran. Hráč si spíš dá nick, kterým přiláká lidi když je vyzbrojen Veteran scrollem. Proto ho nechte za jakoukoliv roli být.

3) Kdo na začátku hry tvrdí že je Survivor - tito lidi jsou spíše Survivoři než ti, kteří to tvrdí až u šibenice. Pokud jste investigtivní role, tak je zkontroluje. Někteří hráči to používají jako výmluvu pro to, aby měli celou hru pokoj. Pozor, pokud byl ve hře Veteran scroll, může to být (s větší pravděpodobností) provokující Veteran, takže pak takové lidi nechte na pokoji.

4) Chat - o tomhle bude celá samostatná kapitola, ale je to jedna z nejdůležitějších věcí. Podle toho, kdo se snaží překřičet/odtáhnout pozornost od investigativních rolí (nebo kohokoliv, kdo na něco dojde), poznáte kdo by mohl být padouch. Stejně tak poznáte Jestery, Executionery a méně šikovné neutrální zabijáky. 

5) Last Wills - pročítejte všechny Last Wills (pokud na nich nejsou blbiny) a sbírejte z nich informace, investigativní role mívají nejužitejnější Last Wills. Také tak většinou odhalíte Disguisery. A také pozor na Transportery, mohou všechny informace totoálně pomotat a jejich Will je jediné vodítko jak to všechno dát správně dohromady.

6) Death Note - sledujte kterou noc kdo zabíjel a kdo ne, pokud bude v Death Note že někdo je imunní, požádejte ho o vysvětlení a případně ho zlynčujte. Pokud vraždy proběhly každou noc, je to nejspíš jen výmysl. Stejně tak někdy bývají zabijáci (nebo Mafie) neaktivní během prvního úplňku aby zjistili, jestli ve hře není vlkodlak. Pak se mohou skrze Death Note snažit toto zanebnání dohnat.

7) Upvote - jedna z nejdůležitějších věcí, podle toho kdo upvotuje (guilty a innocent moc roli nehraje, Mafie někdy dává i jiným mafiánům guilty, aby se neprozradili) docela bezpečně oddělíte Mafii od Města, teda na základě role zlynčovaného.

Funguje to?

Většinou ano, pokud si dáte pozor a nejednáte ukvapeně. Samozřejmě, hráči mohou někdy hrát jako idioti nebo prostě trollit, takže budou vypadat jako Jester nebo nějaký padouch. Nicméně pak je to už jejich chyba a budu psát i o tom, jak někoho takového rozeznat. Přece jenom, jeden blb může prohrát Mafii nebo Městu celou hru.

Osobně mám ale s Cold Readingem dobré zkušenosti, většinou si troufám posílat na jeho základě lidi k šibenici i za totálně nesmyslné role (Doctor, Executioner, Retributionist) a počkám si, co z nich vypadne. Mnohokrát se mi podařilo takhle zachránit jasně prohranou hru, kde bylo město díky absenci investigativních rolí téměř slepé. Samozřejmě, taky se občas (někdy častěji) minu nebo udělám ukvapený závěr, nicméně většinou se trefím. Když za nějakou zlou roli potkám hráče, který Cold Reading využívá, snažím se ho co nejrychleji zbavit nebo svoje vystupování zkreslit.

—————

Zpět


Co vy na to?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.





Základy myšlení

(Vždycky) Buďte skeptik!

10.08.2014 17:36
Na rovinu, skeptici obvykle nebývají příliš oblíbení když se projeví nahlas. Znám to velmi dobře z vlastní zkušenosti, je to doslova za dobrotu na žebrotu (vyvést někoho z potenciálně nebezpečného omylu). Vím že když někdo začne vytahovat (dnes velmi moderní) autismus způsobený očkováním a já...

—————