Sériový vrah, masový vrah a vrah na vražedné vlně

02.08.2014 15:24

Termín "masový vrah" je mezi lidmi poměrně hojně rozšířen, ovšem jen zlomek lidí skutečně ví, co je pro takového vraha charakteristické. Pojem "sériový vrah" sice spousta lidí už zaslechla, ale považují ho za synonymum k vrahovi masovému. Vrah na vražedné vlně je pojem u nás téměř neznámý. Nyní si vysvětlíme rozdíly mezi těmito termíny, synonyma to rozhodně nejsou.

Sériový vrah (Serial killer)

Za sériového vraha se tradičně považuje někdo, kdo zabije alespoň tři lidi během doby delší než měsíc a s přestávkami mezi jednotlivými vraždami. Některé zdroje (například FBI) uvádějí že stačít sejmout alespoň dva lidi s nějakou přestávkou. Motiv může být jak psychologický, tak čistě prospěchářský. I nájemní vrazi jsou sérioví vrazi. Že jsou všichni nadprůměrně inteligentní je oblíený mýtus, není tomu ale tak, většina z nich má IQ v oblasti podprůměru, ovšem bývají i výjimky s až geniálním kvocientem. Většina jich ovšem jsou psychopati, sociopati nebo schizofrenici.

Příklady: Ted Bundy, Albert Fish, Andrej Čikatilo

Masový vrah (Mass murderer)

Tento vrahoun zabije alespoň čtyři lidi bez jakékoliv přestávky, obvykle na jednom místě (oblíbená jsou náměstí či školy). Volí většinou střelné zbraně a motiv může být od špatného dne a následného zkratu v hlavě až po náboženství nebo rasismus. Masový vrah nemusí být nutně jedinec, může to být celá organizace (zdravím nacisty a církev). Narozdíl od sériového vraha nepůsobí v rozmezí let, nýbrž hodin. Většinou se sám zabije nebo ho sestřelí policie, sem tam může přežít.

Příklady: Anders Breivik, Eric Harris, Adam Lanza

Vrah na vražedné vlně (Spree killer)

Záchvatový vrah musí zabít alespoň dva lidi na různých místech s malou přestávkou. Pro lepší představu, představte si někoho, koho přestal bavit život a chce si užít bez zábran a ohledu na ostatní. Doma zabije zbytek rodiny nožem, vezme dědovu pušku a nasedne do auta. Zastaví se na benzínce, zastřelí proadavče, vybere kasu, nasedne zase do auta a jede kam ho kola zavezou. Když se mu líbí jiné auto, jeho řidič pravděpodobně zaplatí životem. Narozdíl od sériového vraha si příliš nedává pozor aby na něj nedošli a nedělá mezi vraždami přestávky několik dnů nebo týdnů. Také ovšem nevraždí všechny, co mají tu smůlu se mu připlést do cesty. Jeho cesta může končit sebevraždou, dopadením nebo zabitím.

Příklady: Charles Starkweather, Andrew Cunanan, Mark O. Barton

Epické shrnutí

Takže ještě jednou a v rychlosti, sériový vrah metodicky zabíjí po delší dobu po jedné či více obětech. Masový zabije hromadu lidí za pár minut nebo hodin. A toulavý je taková kombinace obojího, během krátké doby na několika místech zabije více lidí. Všichni můžou operovat o samotě nebo mít spolupachatele, to už se liší případ od případu.

—————

Zpět


Co vy na to?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.





Základy myšlení

Outside-The-Box: Jdeme ven z krabice.

10.04.2016 14:19
Od doby co jsem napsal poslední článek (nepočítaje samorecenzi Schoolloutu) uplynula značná doba, to už tak se mnou bývá. Ale rovnou k věci, za tu dobu jsem objevil (a vyblil) nějaké nové koncepty a ponořil se ještě hlouběji do světa absurdních, abstraktních a hraničních představ, jak já to miluju....

—————