Alternativní blbeček

06.08.2014 19:33

Je jedinec, který neuznává platné a podložené vědecké teorie, logické argumenty, ba ani emprickou zkušenost. Vysvětluje si svět kolem sebe prostřednictvím pavěd jako je esoterika, kryptozoologie, ufologie a další pseudovědy, které nemají pevný vědecký základ a nejsou v zásadě ničím jiným než snůškou domněnek (nebo jste snad někdy o experimentu v esoterice slyšeli? Či viděli opravdu validní fotografii ufo? Když už jsme u toho, co Yetti?) nebo omylů. 

Pokud mu podáte jiné vysvětlení než to, které považuje za pravdu (to mě vždycky dostane), například že aura zachycená kamerou je jen vada, bude to ignorovat a pravděpodobně vás označí za ovci nebo řekne že má, narozdíl od vás, otevřenou hlavu. Zkrátka bude neustále opakovat to své, i když mu důkazy dáte přímo pod nos. Může říct něco jako "To je ale jenom tvůj názor" a že některé věci na vašem názoru opravdu nezávisí, mu nevysvětlíte. Je to zkrátka zabedněnec přesvědčený o své pravdě, bez možnosti na svůj omyl přijít. No, minimálně se na tom dá hezky vydělat.

Bude dost pravděpodobně propagovat alternativní medicínu, konspirační teorie a považovat se za neskutečně osvíceného, jako bonus může být vegan nebo naivně sluníčkový.

Nemusí samozřejmě propadnout všem výše uvedeným nesmyslům, potom mluvíme o alternativním poloblbečkovi. Dají se zařadit do následujících kategorií, které se mohou překrývat či kombinovat:

Krypto/para pseudovědec: Propadl esoterice či jinému "tajemnému duchovnímu" učení. Bude vám povídat o tom jak kolem nás žijí různé jemnohmotné a nehmotné bytosti, případně jak s nimi i sám komunikuje. Pokud do těchto sraček nestáhne někoho s sebou, je nebezpečný jen sám pro sebe, takže ho sledujte, třeba se pobavíte. Všchny moderní sekty typu   new age   sem také patří.

Konspirační kokot: propagátor konspiračních teorií, obvykle všech a nejraději má když jsou co nejvíce postavené na hlavu (např. AIDS byl vytvořen v tajných laboratořích aby zredukoval populaci, mimozemšťani nám dali technologii na léčbu všech nemocí, ale stínová vláda si to nechává pro sebe). Ignoruje veškeré argumenty, které takové teorie vyvracejí a je schopný na základě těchto konspiračních teorií (měly by to být konspirační hypotézy) kolem sebe šířit nenávist a obviňovat určité skupiny lidí, což ho činí potenciálně nebezpečného.

Nevzdělanec: Není vyloženě konspiračním kokotem v pravém slova smyslu, jen nechce slyšet že jeho domněnka (např. očkování způsobuje autismus) je omyl. Často by ho takový fakt měl logicky uklidnit, ale on si prostě vzdělání doplnit nechce a stojí si tupě za svým, i když si to vzdělání náhodou doplní a je v evidentním rozporu s jeho oblíbeným mýtem. Může a nemusí být nebezpečný, to už záleží na tom, o čem je tolik přesvědčen. Mají rádi rozmazané fotky ufa, zajímá je co říkají o očkování slavní (ale nevzdělaní) a nepovažují krypto/para pseudovědce za úplné idioty, ovšem nejedou v tom s nimi. Rádi mluví o věcech, o kterých nic neví.

Homeopako: Propaguje libovolný typ alternativní medicíny (název odvozen od homeopatie), potenciálně je nejnebezpečnější, ovšem může být i naprosto neškodný. Pokud ví jak to doopravdy s tou alternativní medicínou je, nedoporučí vám na antrax akupunkturu a na rakovinu pití ovocné šťávy vrchem a kávy spodem. Taky vám nikdy nezakáže chodit za skutečným doktorem. No a pokud to udělá a vy budete tak moc alteretardovaní že ho poslechnete, tak vítejte zde.

Mezi odstrašující příklady alternativního kretenismu patří stránky jako Alue.cz nebo Osud.cz

—————

Zpět


Co vy na to?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.





Základy myšlení

Mějte otevřenou hlavu

27.06.2014 14:29
Slovní spojení "otevřená hlava" slýchám nejčastěji z úst hlav nejzabedněnějších. Nyní si rozebereme co toto spojení skutečně znamená a v jakých chybných souvislostech bývá užíváno.     Většina průměrných lidí s nekritickým myšlením a rádoby vlastním pohledem na svět se brání tímto...

—————