Mějte otevřenou hlavu

27.06.2014 14:29

Slovní spojení "otevřená hlava" slýchám nejčastěji z úst hlav nejzabedněnějších. Nyní si rozebereme co toto spojení skutečně znamená a v jakých chybných souvislostech bývá užíváno.

    Většina průměrných lidí s nekritickým myšlením a rádoby vlastním pohledem na svět se brání tímto spojením proti všem racionálním, logickým ba i empirickým argumentům. "Odmítáš alternativní medicínu? Jsi ovce systému! Potřebuješ dokazovat účinky homeopatie? Já mám narozdíl od tebe otevřenou hlavu!" Jako bych to slyšel... 

    Vypátrat příčinu tohoto jevu je poměrně jednoduché. Většina lidí si ráda připadá inteligentně, unikátně či osvíceně, hlavně ovšem s vlastním pohledem na svět (jak oni rádi říkají - názorem). Chtějí se nějak odlišovat, paradoxně se vlastně jen zařadí do toho skutečně slepého stáda. Tomuto jevu také napomáhájí některá média svým protivědeckým zaujetím, kritický člověk ví že pokud se na obrazovce objeví atomová bomba a selhání doktora, je to proto že se média zrovna rozhodla ukázat tyto věci. Stejně tak dobře tam také mohlo být rozluštění DNA nebo vyvinutí nové vakcíny. 

    Z toho plyne první ponaučení pro otevřenou hlavu, nedívejte se jen na to, co vám někdo ukáže, chtějte vidět vše, jedině tak budete mít skutečně široký přehled a vaše informace nebudou zkreslené. 

    Dalším jevem je také fakt že spousta lidí zkrátka postrádá základní přehled v fyzice, biologii či chemii a tak ani neví jak správně většinu informací zpracovat. Novinky na poli vědy či techniky jim tedy připadají složité a nepochopitelné, co člověk nechápe, toho se instinktivně bojí. Ovšem to není nic co by nespravilo pár dnů brouzdání po wikipedii nebo přečtení nějaké publikace pro laiky. Osobně doporučuji Stučnou historii času od Stephena Hawkinga pro začátek. Druhé ponaučení tedy zní doplňte si dostatečné vzdělání, než něco zavrhnete.

   Pravda je i že lidé rádi věří na zázraky, prostě v sobě chtějí chovat nějakou tu naději poslední záchrany z hůry. A právě z tohoto se dá velmi dobře těžit pro různé manipulace. Ruku na srdce, pokud slyšíte že se někdo někde zázračně vyléčil, dává to naději i vám a podvědomě tomu zkrátka chcete věřit, také jsem v sobě dříve takové touhy choval. Nicméně v zájmu schopnosti plně objektivně myslet jsem se jí musel vzdát.

    Teď si představte někoho, kdo za vámi dojde s tím že umí vyléčit rakovinu, HIV, ebolu a ta hloupá a zlá věda s tím nenadělá pořádně nic, beztak to i sama šíří (nepodložená konspirační teorie, o těch bude článek později). Hezky tím na vás zapůsobí a vaši touhu využije, k jakým účelům se už liší, většinou peníze nebo může sám v zázraky zaslepeně věřit. Z toho plyne třetí ponaučení a sice - chtějte vždy důkaz, nedejte na pouhá slova!

    Ovšem někdy se vám může něco jevit jako až příliš fantasitcké než abyste tomu věřili, kupříkladu jednou mi jedna dívka řekla že se jí prostě nezdá reálné aby od nás hvězdy byly tak daleko. Nuže, že se to někomu nezdá reálné neznamená že to tak nemůže být. Pokud je to fakt, přijme ho nezávisle na tom zda se jí to tak líbí nebo ne. Z čehož plyne čtvrté ponaučení a sice - nenechte se oblafnout prvním dojmem a pořádně se nad vším zamyslete!

    Možná se to nebude většině lidem líbit, ale jakákoliv víra v nepodložená tvrzení je zabedněnost. Skutečně otevřená hlava totiž nevěří, ale ověřuje a zpochybňuje. V momentě kdy soupeřův argument odolá všem otázkám a uvidíte že stojí na pevných základech, lze ho přijmout. Pokud uvidíte že diskutujete s někým, kdo slepě propaguje nějaké "zaručené pravdy" a jeho obhajoba zní například "Jedna paní to říkala" nebo "Stojí to v Knize Svaté, je to pravda," začnětě trollit nebo odejděte.

    Epické shrnutí

Otevřená hlava zkrátka ví jaké dezinformace odfliltrovat a jaké informace přijmout. Je kritická a objektivní, ale s dostatečným vzděláním a fantazií. Od zabedněné hlavy se liším tím, že má stritkně nastavené hranice a zároveň je velmi flexibilní. 

    Jen zabedněnec slepě spoléhá na zázraky, které nemá nijak podložené. A pokud mu předložíte přímo před nos důkaz o jeho nesprávnosti, neuvidí ho protože ho vidět nechce. A pak vám na to odpoví že má otevřenou hlavu, to protože v ní zkrátka nemá filtry a hrancie, které by mu umožnily své zaslepení spatřit.

—————

Zpět


Co vy na to?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.





Základy myšlení

Názor, tvrzení a neověřitelné tvrzení

23.06.2014 19:50
Chcete-li diskutovat o nějaké problematice nebo nad ní vůbec přemýšlet, musíte umět rozeznat co je tvrzení a může či nemusí platit. A také je nutné umět ho odlišit od názorů, které jsou subjektivní a nezaměnit ho s neověřitelným tvrzením, které je zbytečné a vhodné maximálně pro pseudointelektuály,...

—————